Αναγνώστες

e-referrers...

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μοιραστείτε το...

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

Λάθος χρήση...?

Ο Η/Υ και το internet είναι "εργαλεία" που μπορούν να μας προσφέρουν τόσα πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να γίνουν "καταστροφικά" αν χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο.

Έχω παρατηρήσει εδώ και αρκετό καιρό την χρήση που γίνεται σε αυτά τα "εργαλεία" από διάφορες κατηγορίες ανθρώπων και έχω προβληματιστεί εντονότατα για το τι φταίει τελικά και γίνεται λάθος χρήση.

Ας αρχίσω όμως εξηγώντας τι εννοώ λάθος χρήση.

Ένα μηχάνημα σαν τον υπολογιστή που μπορεί να κάνει τόσες λειτουργίες σε τόσο μικρό χρόνο και με τόση μεγάλη ακρίβεια και πολλές φορές με τόση ευκολία για τον χρήστη του, θεωρώ ότι είναι λάθος να τον χρησιμοποιεί κάποιος με κύριο σκοπό ή πολλές φορές με μόνο σκοπό, για να παίξει ένα παιχνίδι.
Το internet, το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής μας, μπορεί να σου προσφέρει σχεδόν τα πάντα. Μπορείς να βρεις εκατομύρια πληροφορίες που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες αλλά και να δώσεις πληροφορίες σε άλλους που μπορεί να τις χρειάζονται. Μπορείς να κάνεις τόσα πράγματα που είναι τρομερά δυσκολο να τα περιγράψω εδώ. Θεωρώ λοιπόν και εδώ λάθος να χρησιμοποιείται το internet μόνο για να παίξει κάποιος ένα παιχνίδι.

Αφού παρατήρησα αυτή τη χρήση που γίνεται στους υπολογιστές και στο internet, μετά παρατήρησα και αυτούς που τα χρησιμοποιούν έτσι, και πολλούς τους ακουσα ή και συζήτησα μαζί τους. Έβγαλα το συμπέρασμα λοιπόν ότι δεν γνωρίζουν τι άλλο μπορούν να κάνουν με αυτά που έχουν στα χέρια τους. Δεν ξέρουν στην ουσία τί είναι ο υπολογιστής και τι είναι το internet. Χωρίς να έχουν ευθύνη, αφού δεν τους ενημέρωσε κανένας, στην ουσία αχρηστεύουν κάτι τόσο χρήσιμο για τους ίδιους , που μπορεί να κανει τη ζωή τους ευκολότερη αλλά και να αλλάξει τόσα πολλά στην καθημερινότητά τους, ενώ παράλληλα αχρηστεύουν (κατά τη δική μου πάντα άποψη) και το χρόνο τους.

Θυμήθηκα λοιπόν κάποιους καθηγητές μου από το σχολείο που έλεγαν ότι η ημιμάθεια είνα χειρότερη από την αμάθεια. Ελπίζω όμως επειδή είναι ένας τομέας που αναπτύσεται πολύ γρήγορα και η πληροφορική απλώνεται ταχύτατα στην κοινωνία μας, να αλλάξει αυτή η κατάσταση.