Αναγνώστες

e-referrers...

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μοιραστείτε το...

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Δήμος Αστερουσίων, Νομαρχία Ηρακλείου...

Στο Δήμο Αστερουσίων του Νομού Ηρακλείου, όπου και είμαι δημότης, υπάρχει ένα θέμα με τα σχολεία του Δήμου.

Το πρόβλημα έχει προκύψει λόγω της υπογεννητικότητας που υπάρχει στην περιοχή αλλά και στην τάση εγκατάλειψης της επαρχίας από τους νέους και την μεταφορά τους προς την πόλη.

Η κατάσταση λοιπόν έχει ως εξής:

Ας ξεκινήσουμε από τα Δημοτικά Σχολεία.

Υπάρχουν Δημοτικά σχεδόν σε κάθε χωριό του Δήμου. Αναμφισβήτητα το καλύτερο Δημοτικό βρίσκεται στον Πύργο που είναι και η έδρα του Δήμου. Στεγάζεται σε ένα καινούριο και επαρκές κτήριο, είναι εξαθέσιο, και υπάρχουν παραπάνω δυνατότητες για τα παιδιά καθώς υπάρχει δεύτερη ξένη γλώσσα, μουσικός και γυμναστής και γίνεται πιο ολοκληρωμένη δουλειά σε σχέση με τα άλλα Δημοτικά του Δήμου.

Ας πάμε τώρα στα Γυμνάσια.

Γυμνάσια υπάρχουν σε αρκετά χωριά. Το θέμα είναι ότι όλα σχεδόν υπολειτουργούν αφού υπάρχουν λίγα παιδιά. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις των Γυμνασίων είναι κατά τη γνώμη μου άθλιες εκτός από δύο. Του Χάρακα και του Μεσοχωριού. Φανταστείτε ότι τα σχολεία είναι 3-4 αίθουσες που περιέχουν θρανία και πίνακα. Υπάρχει το προάυλιο που μέχρι πρότεινος ήταν απερίφραχτο και αυτό είναι όλο. Άντε να υπάρχει και ένα γήπεδο μπάσκετ.

Στο Δήμο υπάρχει ένα Λύκειο. Βρίσκεται στο Χάρακα.

Το πρόβλημα λοιπόν έχει να κάνει κυρίως με τα Γυμνάσια. Η Δημοτική Αρχή άνοιξε το θέμα των συνενώσεων των σχολείων. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να γίνει. Το θέμα όμως είναι τι έκανε μετά που το άνοιξε ή με ποιο σκοπό το άνοιξε.

Το Γυμνάσιο του Μεσοχωριού έκλεισε. Το μόνο Γυμνάσιο που μπορεί να φιλοξενίσει παραπάνω μαθητές και έχει καλές υποδομές για να το κάνει είναι το Γυμνάσιο του Χάρακα. Θα το περιγράψω λίγο για να δώσω μια πρόχειρη εικόνα.

Βρίσκεται στην άκρη του χωριού σε ένα τεράστιο χώρο όπου υπάρχουν 3 κτήρια. Το ένα είναι το Γυμνάσιο το άλλο είναι το Λύκειο και υπάρχει και ένα τρίτο που είναι ένα κλειστό γυμναστήριο όπου χρησιμοποιείται και σαν χώρος μαθητικών εκδηλώσεων. Το σχολικό συγκρότημα είναι περιφραγμένο έχει μέσα αρκετά δέντρα και στον τεράστιο χώρο υπάρχει γήπεδο μπάσκετ, χώρος ποδοσφαίρου, ειδικός χώρος για τρέξιμο, άλμα εις μήκος κ.α. Στα κτήρια υπάρχει εργαστήριο υπολογιστών άρτια εξοπλισμένο. Υπάρχει ειδικό, σύγχρονο εργαστήριο χημείας και φυσικής. Έχει μαθητικές αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται αφού δεν υπάρχουν παιδιά και άρα μπορεί να φιλοξενίσει παραπάνω άτομα χωρίς επιπλέον κόστος.

Και έρχομαι λοιπόν στο "ψητό".
Ενώ υπάρχει αυτό το κτήριο για να φιλοξενήσει το Γυμνάσιο και υπάρχουν και τα σχολικά λεωφορεία που κάνουν τις μετακινήσεις των παιδιών με ασφάλεια, η Νομαρχία Ηρακλείου υπέγραψε σύβαση για την δημιουργία νέας αίθουσας για το Γυμνάσιο του Πύργου.

Αλήθεια έχει η Νομαρχία χρήματα περίσευμα που μπορεί να τα δίνει για αίθουσες που δεν χρειάζονται?

Ο Δήμος Αστερουσίων δεν έχει άλλες ανάγκες για να ζητήσει χρηματοδότηση παρά για αίθουσες σχολείου χωρίς να χρειάζονται?

Ή
έχουν λύσει λοιπόν όλα τα πραγματικά προβλήματα Δήμος και Νομαρχία

Ή
δεν ξέρουν τι γίνεται στον τόπο τους

Ή
δεν μπορούν να λύσουν ένα τόσο απλό πρόβλημα

Ή
δεν ξέρουν τι είναι καλό για τα παιδιά τους

Ή
θεωρούν ότι πρέπει να μην γίνεται σωστή εκπαίδευση στα δημοτικά και τα Γυμνάσια

Ή
η Δημοτικη αρχή έχει κάποιο συμφέρον για να πάει το σχολείο στο συγκεκριμένο χωριό και η Νομαρχία βοηθάει χωρίς ενδοιασμούς.


Τι από όλα αυτά συμβαίνει?
Κύριε Δήμαρχε?
Κυρία Νομάρχη?

Γιατί έκλεισε το Γυμνάσιο του Μεσοχωριού που είχε άρτιες κτηριακές εγκαταστάσεις και μεταφέρθηκε στο Γυμνάσιο του Πύργου ενώ το τελευταίο όταν είχε λειτουργήσει ήταν παράρτημα του πρώτου?

Θέλετε ελειπή μάθηση για τα παιδιά του Δήμου?
Δεν βλέπετε ότι είναι λάθος οι κινήσεις σας?
Φοβάστε να κάνετε το σωστό ή δεν ξέρετε ποιο είναι?

Λυπάμαι για την κατάντια...
Αντιμετωπίζετε τόσο επιπόλαια ένα θέμα τόσο σοβαρό όπως είναι η εκπαίδευση...

2 σχόλια:

gsfak είπε...

Να και κάτι που δεν περίμενα.
Έχω περάσει τα μαθητικά μου χρόνια στα δύο από τα τρία σχολεία που αναφέρονται(Γυμνάσιο στον Πύργο, Λύκειο στο Χάρακα), το μόνο που έχω να πω είναι ότι αν ένα σχολείο έπρεπε να κλείσει αυτό είναι το γυμνάσιο Πύργου.
Είναι πολύ παλιό κτήριο και δεν μπορεί να συγκριθεί με τα άλλα δύο.
Θυμάμαι όμως ότι παλιότερα, όταν πήγαινα ακόμα γυμνάσιο, και είχε ακουστεί αυτή η ιδέα, η άποψη που κυκλοφορούσε μεταξύ των παιδιών(και κατ'επέκταση στους γονείς τους) ήταν ότι δεν έπρεπε να κλείσει το "δικό" τους γυμνάσιο μιας και τα περισσότερα παιδιά είχε και ήταν στην πρωτεύουσα του δήμου και και και.
Δεν είναι αυτή νοοτροπία σωστή. Δεν μπορεί να είναι βιώσιμη λύση τόσα σχολεία μαζεμένα με τόσο λίγα παιδιά να μοιράζονται, και ειδικά όταν υπάρχει άμεσα πολύ καλύτερη λύση, αυτή του σχολείου στο Χάρακα, το οποίο τουλάχιστον υποδομές έχει(που δεν νομίζω να χρειάζεται κάτι περισσότερο). Γιατί αν λέμε δεν με νοιάζει σε τι συνθήκες πηγαίνει σχολείο το παιδί αρκεί να είναι σε "απόσταση βολής" τότε να κάνουμε σε κάθε χωριό και από ένα σχολείο να ξεμπερδεύουμε.
Ας αφήσουμε λοιπόν τις ιδέες μας, τα συμφέροντα, τα μίση και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο και ας κοιτάξουμε τι είναι καλύτερο. Πάντως όχι αυτό που παρουσιάζεται παραπάνω.

Minadakis M. είπε...

Αυτό ακριβώς λέω και γω Γιώργο.
Σε ένα θέμα όπως είναι η παιδεία δεν θα έπρεπε να μπαίνουν στην μέση σκοπιμότητες.

Ποιο είναι το καλύτερο για τα παιδιά με αντικειμενικά κριτήρια?
Το Δημοτικό στον Πύργο.

Ποιο είναι το καλύτερο για τα παιδιά με αντικειμενικά κριτήρια?
Το Γυμνάσιο στον Χάρακα.

Γιατί λοιπόν όλα αυτά?