Αναγνώστες

e-referrers...

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μοιραστείτε το...

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Φιλανθρωπίες....

Πριν μερικές μέρες βρέθηκα να παρακολουθώ μια συζήτηση που γινόταν στο σπίτι κάποιου συγγενικού μου προσώπου.

Αυτοί που μετείχαν στη συζήτηση ήταν από 50 έως 60 ετών και είχαν να συναντηθούν πολλά χρόνια. Το τελευταίο είχε σαν συνέπεια να αρχίσουν να θυμούνται ιστορίες από τα παλιά. Όπως γίνεται δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις, που φίλοι από τα παιδικά χρόνια χωρίζουν τους δρόμους τους και μετά από πολλά χρόνια συναντιούνται και συζητάνε τα παλιά.

Κάποια στιγμή θυμήθηκαν ένα πρόσωπο που είχαν να τον δουν και αυτόν αρκετά χρόνια. Μάθαιναν όμως νέα του και έτσι ο κάθε ένας έλεγε την δικιά του εκδοχή για αυτό το άτομο. Το σίγουρο είναι πως αυτός είναι γιατρός και μάλιστα χειρούργος. Αυτό το επιβεβαίωναν όλες οι πλευρές.

Αφού του έπλεκαν το εγκώμιο, κάποια στιγμή λέει κάποιος από όλους τους παρεβρισκόμενους και συμμετέχοντες στη συζήτηση : "Αυτός έχει κάνει πολλές φιλανθρωπίες!"

Οι υπόλοιποι ενθουσιάστηκαν!!! Δεν είναι και λίγο που ο παλιός τους φίλος που μεγάλωσαν μαζί κάτω από άσχημες συνθήκες ζωής, κατάφερε όχι μόνο να σπουδάσει και να γίνει μεγάλος και τρανός γιατρός, αλλά να γίνει και σπουδαίος άνθρωπος που βοηθάει τους συνανθρώπους του κάνοντας φιλανθρωπίες.

Μαζί με αυτούς ενθουσιάστηκα και εγώ με αυτό που άκουγα. Είπα μέσα μου "Μπράβο!! Αυτός πρέπει να αξίζει όντως να τον συζητούν με θαυμασμό".

Χωρίς να προλάβω καλά καλά να κάνω την παραπάνω σκέψη πετάχτηκε κάποιος και ρώτησε : "Δηλαδή? Για πες, τι φιλανθρωπίες έκανε?"

Γύρισα αμέσως προς τη μεριά του ερωτούμενου και περίμενα να ακούσω την απάντηση που θα δώσει. Μαζί με εμένα περίμεναν και όλοι οι υπόλοιποι να ακούσουν τι είδους φιλανθρωπίες κάνει αυτός ο άνθρωπος που τον έχουν κάνει ένα μικρό "ήρωα" στα μάτια της παρέας!

Η απάντηση λοιπόν ήταν η εξής :

"Αυτός, που λέτε, όταν πάει να εγχειρίσει κάποιον προσπαθεί να μάθει όσα περισσότερα γίνεται γι' αυτόν. Ρωτάει συγγενείς και φίλους και μαθαίνει την οικονομική του κατάσταση."

Μέχρι εκείνη τη στιγμή εγώ σκεφτόμουν πως αυτός ο τύπος είναι στ' αλήθεια καλός. Υπέθετα πως αν είχε κάποιον φτωχό ασθενή θα του αγόραζε τα φάρμακα ή κάτι τέτοιο παρόμοιο.

Η συνέχεια της απάντησης όμως δεν με ενθουσίασε το ίδιο :

"Αν ο ασθενής είναι φτωχός τότε δεν του παίρνει ΣΧΕΔΟΝ καθόλου χρήματα για την εγχείριση. Ακουσα δε ότι σε κάποιους, που ήταν πολύ φτωχοί, δεν έχει πάρει τίποτα."

Επιφωνήματα θαυμασμού και ικανοποίησης ακουστηκαν από όλα τα στόματα.


Εγώ είχα μείνει τελείως μαλάκας.


Τόση ώρα περίμενα να ακούσω πως όταν κάποιος κάνει τη δουλειά του νόμιμα τότε χαρακτηρίζεται σπουδαίος και όλοι πιστέυουν πως κάνει ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ επειδή δεν παίρνει ΠΑΡΑΝΟΜΑ χρήματα...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ????????????

Επικοινωνούμε με τον εγκέφαλό μας???????

Εκεί έχουμε καταντήσει???????

Κι όμως, ναι! Εκεί έχουμε καταντήσει. Να πιστεύουμε πως είναι φιλανθρωπία όταν ο γιατρός δεν παίρνει φακελάκι ή όταν παίρνει λίγα...
Έχουμε καταντήσει να θεωρούμε το παράνομο λογικό και το νόμιμο φιλανθρωπία...


Έχουμε χάσει τον μπούσουλα...