Αναγνώστες

e-referrers...

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μοιραστείτε το...

Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Για ποιο λόγο...????

Θέλω και γω με τη σειρά μου να σχολιάσω τις εξελίξεις που έχουν γίνει τελευταία για το θέμα των blogs.
Αυτό το θέμα έχει εξελιχθεί λίγο περίεργα...

Και εξηγούμαι :

Εντελώς ξαφνικά τα blogs πήραν μια δημοσιότητα άνευ προηγούμενου. Φυσικά αυτό έγινε με όχι και τον καλύτερο τρόπο αφού ο λόγος που έγινε αυτό ήταν ένας "εκβιασμός" και κάποιες "συκοφαντίες" που έγιναν(?) μέσω συγκεκριμένου blog.

Οι πληροφορίες άρχισαν να λένε αμέσως για "φήμωση" που θα επιχειρηθεί στα blogs με κάποιο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ώστε να μπει "τάξη" στον κυβερνοχώρο και να βάλει στη θέση τους τους οποιους "εκβιαστές" και "συκοφάντες".

Τα δελτία ειδήσεων άρχισαν να αφιερώνουν 5-λεπτα και 10-λεπτα για το θέμα, και τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, έπαιρναν "σβάρνα" όλα ανεξαιρέτως τα blogs και τα κατέκριναν, πολύ συχνά μάλιστα χωρίς να έχουν ιδέα τι είναι και τι σκοπό έχει ένα blog.

Τα blogs από τη μεριά τους αντέδρασαν και έγραφαν τη δική τους άποψη για το θέμα postαροντας συνεχώς με αγανάκτιση, θυμό, ειρωνία, χιούμορ αλλά και με ψυχραιμία!!!

Χθες λοιπόν ήρθε κάτι που ομολογουμένως είναι αρκετά περίεργο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έβγαλε την παρακάτων ανακοίνωση :

* Με την ισχύουσα ποινική νομοθεσία, χωρίς πρόσθετες ειδικές διατάξεις, η αντιμετώπιση των αδικημάτων στο διαδίκτυο


Αυτό εμένα μου δημιουργεί κάποια ερωτήματα.

Γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο για την αντιμετώσπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος αφήνοντας να εννοηθεί πως ενοχλείται από τα blogs και να δημιουργηθεί τέτοιο θέμα και στη συνέχεια δεν έκανε τίποτα?

Γιατί η κυβέρνηση μέσω του κ.Αλογοσκούφη κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι κρύβεται πίσω από τα "κακά" blogs?


Μια απάντηση είναι πως η κυβέρνηση λέει ψέματα. Λεεί πως ετοιμάζει νομοσχέδιο και στη συνέχεια ..τίποτα!

Μια δεύτερη απάντηση είναι πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται και απλά ήθελε να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ!

Μια τρίτη απάντηση είναι πως η κυβένηση βλέπει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο διαδίκτυο και θέλει να το λύσει αλλά ...δεν μπορεί.

Μια τέταρτη απάντηση είναι πως η κυβέρνηση δέχτηκε αυτό που είπε ο Γ. Α. Παπανδρέου, πως τα ποινικά αδικήματα είναι ποινικά αδικηματα όπου και αν γίνονται και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται, και το έκανε πράξη.

Μια πέμπτη απάντηση είναι πως η κυβένηση προσπάθησε να "πνίξει" την δυναμική που αναπτύσεται από τα blogs αλλά φοβήθηκε την αντίδραση που υπήρξε από τους bloggers και έκανε πίσω.

Μια έκτη απάντηση είναι πως η κυβέρνηση ήθελε να αποπροσανατολίσει τους bloggers με αυτό το θέμα, να τους εκφοβίσει και να τους πανικοβάλει ώστε να ανακοπεί η δυναμική ενασχόληση τους με την επικαιρότητα.

Μια έβδομη απάντηση είναι πως η κίνηση αυτή ήταν άλλη μια από τις πολλές προσπάθειες της κυβέρνησης για να αποπροσανατολίσει τα δελτία ειδήσεων και κατά συνέπεια την κοινή γνώμη από τα συνεχόμενα τα σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια.


Δεν ξέρω ποια από όλες τις απαντήσεις είναι σωστή. Πιθανόν να μην είναι καμία αλλά δυστυχώς δεν βλέπω καμία απάντηση που να δικαιολογεί θετικά όλο αυτό. Δεν νομίζω πως θα δωθεί πειστική απάντηση ποτέ, όπως και στα περισσότερα θέματα που προκύπτουν κατά καιρούς.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Τι άλλο περιμένουμε????????????

Για μια ακόμα φορά γίνεται ένα μπάχαλο μέσα στο μυαλό μου με όλα αυτά που συμβαίνουν. Δε ξέρω τι να σκεφτώ, τι να πω, τι να γράψω και σε γενικές γραμμές είμαι λίγο αποπροσανατολισμένος.

Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που πραγματικά δεν προλαβαίνει κανείς ούτε καν να τα συνειδητοποιήσει. "Σκάει" ένα θέμα και πριν προλάβουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει "τσουπ" πετάγεται κάτι άλλο.

Ενώ λοιπόν γίνεται όλος αυτός ο "χαμός" και ήμουν σε σχετική σύγχυση ήρθε κάτι να με βγάλει λίγο έξω από το "τσίρκο" και να δω τα πράγματα κάπως διαφορετικά.

Τον τελευταίο καιρό επισκέπτομαι συχνά το χωριό μου για πολλους και διάφορους λόγους. Παρατήρησα ότι όποτε πηγαίνω εκεί όλο και κάτι γίνεται που μου τραβάει το ενδιαφέρον περισσότερο από τα θέματα που βλέπω στις ειδήσεις και γενικά από αυτά που με απασχολούν εδώ στην πόλη.

Αυτό δεν ξέρω που οφείλεται. Ίσως επειδή εκεί έρχομαι σε άμεση επαφή με περισσότερα άτομα και οι συζητήσεις είναι άλλου τύπου και διαφορετικού περιεχομένου.

Πριν μερικές μέρες λοιπόν που ήμουν πάλι στο χωριό είχα επισκεφθεί την γιαγιά μου. Είναι μια γριούλα 85 ετών που ζει μόνη της και δεν έχει περάσει και πολύ καλά στη ζωή της. Μου έχει κάνει άπειρες ιστορίες για το πως μεγάλωσε, ότι δεν είχε μάνα, ότι δούλευε αυτή και τα αδέρφια της από 7-8 χρονών για να ζήσουν, ότι έκανε καθημερινά 2-3 φορές απόσταση 5 χλμ με τα πόδια γιατί έπρεπε να πηγαίνει στο δίπλα χωριό, ότι ήταν εποχές που δεν είχαν να φάνε και πολλά άλλα.

Αυτή την κατάσταση την βίωσαν και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, ηλικιωμένοι του χωριού αλλα και της περιοχής.

Αυτή η γριούλα λοιπόν που είναι 85 χρονών, ζει μόνη της, όπως ανέφερα, σε ένα σπίτι που έχει σαν θέρμανση ένα τζάκι. Τίποτα άλλο. Ούτε καλοριφέρ, ούτε σόμπες, ούτε air-contition. Μόνο ένα τζάκι.

Όταν ήμουν λοιπόν εκεί πριν μερικές μέρες μου είπε πως πρέπει να παραγγείλει να τις φέρουν καυσόξυλα γιατί αυτά που έχει τελειώνουν. Την ρώτησα πόσα ξύλα έχει κάψει στο τζάκι φέτος και μου απάντησε 5-6 τόνους. Μετά την ρώτησα τι τιμή έχει ο τόνος και μου είπε 130 ευρώ και πως χρειάζεται τουλάχιστον ένα τόνο ακόμα.

Δηλάδή αυτή η γριούλα που έχει σαν μόνη θέρμανση το τζάκι της χρειάζεται 7*130=910 ευρώ για να ζεσταθεί ένα χειμώνα.

Εκτός από τη θέρμανση έχει και τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, το νερό αλλά και τα φάρμακά της που είναι κάμποσα και όπως όλοι οι άνθρωποι πρέπει και αυτή να φάει κάτι για να ζήσει.

Πάμε λοιπόν να κάνουμε τους υπολογισμούς.

ΔΕΗ = 50-60 ευρώ το δίμηνο => 30 ευρώ το μήνα => 12*30 = 360 ευρώ το χρόνο.
ΟΤΕ = 40 ευρώ το δίμηνο => 20 ευρώ το μήνα => 12*20 = 240 ευρώ το χρόνο.
Φάρμακα = 30 ευρώ το μήνα => 12*30 = 360 ευρώ το χρόνο.

ΔΕΗ+ΟΤΕ+Φαρμακα+Θέρμανση = 360 + 240 + 360 + 910 = 1870

1870 ευρώ λοιπόν χωρίς να φάει να πιει και να ντυθεί.

Για να φάει λοιπόν να πιει και να ντυθεί δεν θα χρειάζεται το λιγότερο 150 ευρώ το μήνα? 150*12 = 1800 ευρώ!!

Άρα έχουμε 1870 + 1800 = 3670 ευρώ!!!!!!!!

Και όλα αυτά χωρίς να τύχει κάτι έκτακτο.

Το καλό είναι τώρα.

Ξέρετε πόση σύνταξη παίρνει???

230 ευρώ το μήνα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δηλαδή 230 * 14 = 3220 ευρώ το χρόνο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δηλαδή με λίγα λόγια αυτή η γυναίκα δεν μπορεί να επιβιώσει.


Μετά από όλα αυτά εμείς καθόμαστε και ασχολούμαστε με τον Ζαχόπουλο, την Τσέκου, τον Θέμο, τον Μάκη, τους ανώνυμους bloggers(γιατί αυτοί μας φταίνε τώρα), και κυνηγάμε φαντάσματα....

Από την τηλεόραση προσπαθούν να μας πείσουν οτι ο Παπανδρέου είναι ανίκανος και άσχετος, ο Τσίπρας είναι το μέλλον της Χώρας, η Κυβέρνηση είναι καλύτερη από την αντιπολίτευση, ότι ο Θέμος μάζευε ένα ένα τα 5 εκατομύρια ευρώ και ότι ο Μάκης έχει ΜΟΝΟ 500000 στην τράπεζα.

Πού ζούμε ρε παιδιά? Τι κάνουμε? Τι μας έχουν κάνει?

Πήγα χθες στο σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας και πήρα 5 σακούλες πράγματα και 3 εξάδες νερό και έδωσα 150 ευρώ!!!!!!
Και η απάντηση της Κυβέρνησης για την ακρίβεια είναι ότι φταίει το ...ΠΑΣΟΚ!!!!!

Θα τρελαθούμε τελείως??????????
Σε πόσο βαθύ ύπνο μας έχουν ρίξει????????
Γιατί δεν αντιδρούμε?????


Τι άλλο περιμένουμε??????????

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Φιλανθρωπίες....

Πριν μερικές μέρες βρέθηκα να παρακολουθώ μια συζήτηση που γινόταν στο σπίτι κάποιου συγγενικού μου προσώπου.

Αυτοί που μετείχαν στη συζήτηση ήταν από 50 έως 60 ετών και είχαν να συναντηθούν πολλά χρόνια. Το τελευταίο είχε σαν συνέπεια να αρχίσουν να θυμούνται ιστορίες από τα παλιά. Όπως γίνεται δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις, που φίλοι από τα παιδικά χρόνια χωρίζουν τους δρόμους τους και μετά από πολλά χρόνια συναντιούνται και συζητάνε τα παλιά.

Κάποια στιγμή θυμήθηκαν ένα πρόσωπο που είχαν να τον δουν και αυτόν αρκετά χρόνια. Μάθαιναν όμως νέα του και έτσι ο κάθε ένας έλεγε την δικιά του εκδοχή για αυτό το άτομο. Το σίγουρο είναι πως αυτός είναι γιατρός και μάλιστα χειρούργος. Αυτό το επιβεβαίωναν όλες οι πλευρές.

Αφού του έπλεκαν το εγκώμιο, κάποια στιγμή λέει κάποιος από όλους τους παρεβρισκόμενους και συμμετέχοντες στη συζήτηση : "Αυτός έχει κάνει πολλές φιλανθρωπίες!"

Οι υπόλοιποι ενθουσιάστηκαν!!! Δεν είναι και λίγο που ο παλιός τους φίλος που μεγάλωσαν μαζί κάτω από άσχημες συνθήκες ζωής, κατάφερε όχι μόνο να σπουδάσει και να γίνει μεγάλος και τρανός γιατρός, αλλά να γίνει και σπουδαίος άνθρωπος που βοηθάει τους συνανθρώπους του κάνοντας φιλανθρωπίες.

Μαζί με αυτούς ενθουσιάστηκα και εγώ με αυτό που άκουγα. Είπα μέσα μου "Μπράβο!! Αυτός πρέπει να αξίζει όντως να τον συζητούν με θαυμασμό".

Χωρίς να προλάβω καλά καλά να κάνω την παραπάνω σκέψη πετάχτηκε κάποιος και ρώτησε : "Δηλαδή? Για πες, τι φιλανθρωπίες έκανε?"

Γύρισα αμέσως προς τη μεριά του ερωτούμενου και περίμενα να ακούσω την απάντηση που θα δώσει. Μαζί με εμένα περίμεναν και όλοι οι υπόλοιποι να ακούσουν τι είδους φιλανθρωπίες κάνει αυτός ο άνθρωπος που τον έχουν κάνει ένα μικρό "ήρωα" στα μάτια της παρέας!

Η απάντηση λοιπόν ήταν η εξής :

"Αυτός, που λέτε, όταν πάει να εγχειρίσει κάποιον προσπαθεί να μάθει όσα περισσότερα γίνεται γι' αυτόν. Ρωτάει συγγενείς και φίλους και μαθαίνει την οικονομική του κατάσταση."

Μέχρι εκείνη τη στιγμή εγώ σκεφτόμουν πως αυτός ο τύπος είναι στ' αλήθεια καλός. Υπέθετα πως αν είχε κάποιον φτωχό ασθενή θα του αγόραζε τα φάρμακα ή κάτι τέτοιο παρόμοιο.

Η συνέχεια της απάντησης όμως δεν με ενθουσίασε το ίδιο :

"Αν ο ασθενής είναι φτωχός τότε δεν του παίρνει ΣΧΕΔΟΝ καθόλου χρήματα για την εγχείριση. Ακουσα δε ότι σε κάποιους, που ήταν πολύ φτωχοί, δεν έχει πάρει τίποτα."

Επιφωνήματα θαυμασμού και ικανοποίησης ακουστηκαν από όλα τα στόματα.


Εγώ είχα μείνει τελείως μαλάκας.


Τόση ώρα περίμενα να ακούσω πως όταν κάποιος κάνει τη δουλειά του νόμιμα τότε χαρακτηρίζεται σπουδαίος και όλοι πιστέυουν πως κάνει ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ επειδή δεν παίρνει ΠΑΡΑΝΟΜΑ χρήματα...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ????????????

Επικοινωνούμε με τον εγκέφαλό μας???????

Εκεί έχουμε καταντήσει???????

Κι όμως, ναι! Εκεί έχουμε καταντήσει. Να πιστεύουμε πως είναι φιλανθρωπία όταν ο γιατρός δεν παίρνει φακελάκι ή όταν παίρνει λίγα...
Έχουμε καταντήσει να θεωρούμε το παράνομο λογικό και το νόμιμο φιλανθρωπία...


Έχουμε χάσει τον μπούσουλα...

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Συνέδριο ...μια απ' τα ίδια!!!

Σάββατο 23/2/08.

Μια μέρα πριν τις εκλογές για την επιλογή των συνέδρων για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Βρίσκομαι με ένα ξάδερφό μου και ένα φίλο μου σε μια καφετέρια και πίνουμε καφεδάκι. Πάνω στην συζήτηση έρχεται ένας γνωστός και μας χαιρετάει και κάθεται λίγο παραπέρα με την παρέα του. Μετά από λίγο ξαναήρθε εκεί που καθόμασταν και μας έπιασε την κουβέντα ξέροντας ότι και οι τρεις στηρίζουμε το ΠΑΣΟΚ. Μας εξήγησε πως είναι υποψήφιος για σύνεδρος και μας ρώτησε αν ψηφίζουμε ώστε να τον στηρίξουμε.

Αφού τον πληροφόρησα ότι δεν ψήφιζα εκεί, τον ρώτησα ποιοί άλλοι είναι υποψήφιοι από την περιοχή. Η απάντηση που πήρα ήταν αυτή που περίμενα και ήταν άκρως απογοητευτική. Εκτός από αυτόν που είναι γύρω στα 30, μου είπε ακόμα άλλους έξι οι οποίοι είναι οι ίδιοι με τα προηγούμενα χρόνια, είναι σχετικά μεγάλοι σε ηλικία και είναι και οι "άρχοντες" της Τ.Ο. χωρίς να έχουν προσφέρει πραγματικά ΤΙΠΟΤΑ.

Μετά που άκουσα λοιπόν αυτήν την απογοητευκική απάντηση, αυτός μου φαινόταν σαν όαση μέσα σε όλη αυτή τη σαπίλα. Είπα μέσα μου ότι κάτι γίνεται μωρέ, τώρα είναι ένας αυριο μεθαύριο θα είναι 2 και θα έρθει η ανανέωση. Είναι πολύ λίγος κατά τη γνώμη μου ο ένας στους 7 αλλά κάτι είναι και αυτό.

Αφού έκανα αυτή τη γρήγορη "σύσκεψη" με τον εαυτό μου έσπευσα να του πω πως λυπάμαι που δεν μπορώ να τον στηρίξω αφού ψηφίζω αλλού και πως αν το ήξερα από πριν θα προσπαθούσα να ενημερώσω και γω όσους ήξερα ωστε να τον στηρίξουν.

Ενώ λοιπόν εγώ δεν είχα τελειώσει καλά καλά αυτό που έλεγα μου είπε κάτι που με έκανε να πιστέψω πως είμαι εντελώς "εκτός" κλίματος, χώρου, χρόνου και κάθε είδους πραγματικότητας.

Μου λέει λοιπόν :

"Κοίτα Μιχάλη, μη νομίζεις οτι θα ασχοληθώ με το συνέδριο αν πάω. Ο λόγος που θέλω να πάω είναι για να γνωρίσω ένα-δυο ανθρώπους παραπάνω μέσα από το κόμα που θα μου φανούν χρήσιμοι πιο μετά."

Εκεί εγώ κοκάλωσα. Έμεινα να τον κοιτάω για μερικά δευτερόλεπτα χωρίς να ξέρω τι να πω. Όταν συνειδητοποίησα τι μου είπε η απάντησή μου ήταν κοφτή και ξερή.

"Λυπάμαι, δεν ψηφίζω εδώ."

Και η συζήτηση έλαβε τέλος.

Αυτό το σύντομο αλλά σημαντικό για μένα περιστατικό με έκανε να πιστέψω ακόμα περισσότερο πως το Συνέδριο θα είναι μια απ' τα ίδια.

Παρόλο που ακόμα ελπίζω πως θα δω κάτι διαφορετικό, οι ελπίδες έχουν λιγοστέψει δραματικά.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Ενα παιχνιδάκι...!

Ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνιδάκι που μας μαθαίνει κάποια χρήσιμα πραγματάκια και μας δίνει και κάποιες πολύ χρήσιμες ιδέες.


http://www.wwf.gr/footprint/


Είναι πολύ χρήσιμο και αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας γι' αυτό.

Σπουδές = Δουλειά?????

Ήθελα πολύ καιρό να γράψω γι' αυτό το θέμα αλλά όλο και κάτι προέκυπτε και δεν τα κατάφερνα.

Σήμερα λοιπόν, βρήκα το χρόνο και τη διάθεση να γράψω μερικά πραγματάκια.

Το θέμα έχει να κάνει με αυτούς που αποφασίζουν να γίνουν αγρότες σαν τον πατέρα τους, ή κτηνοτρόφοι ή να αναλάβουν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση ή.. ή.. ή.. και τέλος όλους αυτούς που δεν θέλουν να σπουδάσουν γιατί νομίζουν πως δεν τους χρειάζεται.

Έχω ακούσει πολλούς που είναι πρώτη ή δευτέρα λυκείου και λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει να δώσουν πανελλήνιες για να περάσουν σε κάποια σχολή γιατί έτσι και αλλιώς θέλουν να γίνουν αγρότες ή κτηνοτρόφοι ή κατι άλλο και έτσι δεν τους χρειάζεται το πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ. Είναι λέει χαμένος χρόνος.

"Γιατί να χάσω 4-5 χρόνια για να βγάλω μια σχολή? Αγρότης θα γίνω, τι μου χρειάζονται τα βιβλία και τα γράμματα?"

Και δεν είναι μόνο αυτό. Πολλές φορές και οι ίδιοι οι γονείς είναι αυτοί που προτρέπουν ή και αναγκάζουν το παιδί να διακόψει το σχολείο για να είναι δίπλα στον πατέρα και να μάθει τη δουλειά, είτε είναι αγρότης είτε κτηνοτρόφος ή κάτι άλλο.

Γιατί πρέπει να σημαίνει ότι σπουδάζω μόνο και μόνο για να βρω δουλειά? Γιατί το να σπουδάζει κάποιος είναι απλά 4-5 χρόνια παραπάνω ώστε μετά να βρει ευκολότερα δουλειά ή να βρει δουλειά γραφείου? Γιατί βλέπουμε τόσο σημαντικά πράγματα, όπως η μόρφωση, με λάθος τρόπο?

Πιστεύω πραγματικά πως αν κάποιος πάει και σπουδάσει ψυχολογία ή ιχθυοκαλιέργεια και μετά γίνει αγρότης, θα είναι καλύτερος αγρότης από κάποιον που δεν έχει σπουδάσει καθόλου. Πάντα με την προϋπόθεση πως θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα του αγρότη ή του κτηνοτρόφου ή του οικοδόμου κλπ.

Ανοίγει το μυαλό σου, βλέπεις αλλιώς τα πράγματα, φεύγουν οι παροπίδες που είχες στην σκέψη σου. Γνωρίζεις άλλο κόσμο, ζεις άλλες καταστάσεις, βλέπεις άλλα πράγματα από όσα είχες συνηθίσει.

Αν κάποιος θέλει να γίνει αγρότης και πάει στη σχολή Γεωπονίας ή Φυτικής Παραγωγής ή κάτι παρόμοιο, φανταστείτε πόσα πράγματα θα μάθει πάνω στο αντικείμενο που δεν υπήρχε περίπτωση να τα μάθει στο χωράφι σε όλη του τη ζωή. Μέσα στα βιβλία είναι συσωρευμένη όλη η γνώση που σχετίζεται με το συγκεκριμένο αντικείμενο από όλο τον κόσμο τόσα χρόνια τώρα. Πως θα τα μάθει κάποιος αυτά από μόνος του? Γίνεται?

Αλλά να το δούμε και λίγο διαφορετικά. Όταν κάποιος θέλει να γίνει γιατρός τι κάνει? Σταματάει το σχολείο και ακολουθεί τον πατέρα του ή τη μητέρα του που είναι γιατρός για να μάθει τη δουλειά? Είναι ακραίο το παράδειγμα αλλά ας πάρουμε ένα άλλο. Αν θέλεις να γίνεις οικονομολόγος τι κάνεις? Σταματάς το σχολείο και ακολουθείς τον μπαμπά οικονομολόγο για να μάθεις τη δουλειά? Και τόσα παραδείγματα ακόμα που μπορώ να γράφω μεχρι αύριο το πρωί.

Γιατί να διαφέρει ο αγρότης, ο βοσκός, ο οικοδόμος, ο φανοποιός, ο φούρναρης και όποιος άλλος? Επειδή ανακατεύονται με χώμα, λάσπη, μπογιές και αλεύρι? Ε, και?

Έβλεπα πριν μερικές μέρες μια εκπομπή στην τηλεόραση που είχε θέμα την πατάτα και πως παράγεται στην Αμερική.

Ο κάθε παραγωγός είχε δίπλα στα χωράφια του ένα μικρό μετεωρολογικό σταθμό ώστε να ξέρει αν θα υπάρχει ξηρασία ή βροχή ή ζέστη ή κρύο ώστε να φροντίσει ανάλογα την παραγωγή του.

Όταν αυτός ο παραγωγός έπρεπε να μαζέψει την σοδειά του είχε μηχανήματα κατάλληλα ώστε να μην χρειάζονται 10 άνθρωποι για να μαζέψουν 2-3 τόνους πατάτες. Μάζευε δεκάδες τόνους με ένα μηχάνημα σε μια μέρα.

Και όταν αυτός ο παραγωγός είχε μαζέψει τη σοδειά του δεν αγχωνόταν που και πόσο θα την πουλήσει. Είχε υπογράψει συμβόλαιο με τον έμπορο που θα την αγόραζε. Το συμβόλαιο προέβλεπε την ποιότητα της παραγωγής και την τιμή αγοράς του προϊόντος.

Έμεις εδώ για να κάνουμε παραγωγή πατάτας πρέπει να είμαστε πολύ τυχεροί.

Μετά που θα φυτέψουμε το σπόρο δεν ξέρουμε τι καιρό θα κάνει ωστε να προφυλάξουμε την παραγωγή μας. Δηλαδή δεν κάνουμε προληπτική φροντίδα. Έτσι πολλές φορές αρρωσταίνει ο κήπος και δεν έχουμε παραγωγή.

Αν καταφέρουμε και είναι όλα καλά μέχρι τη στιγμή της συγκομιδής είμαστε αρκετά τυχεροί αλλά μετά αρχίζουν τα άλλα, τα δύσκολα.

Μαζεύεις 20 τόνους πατάτες και τις έχεις στην αποθήκη. Τι τις κάνεις? Εδώ δεν έχουμε ούτε συμβόλαια ούτε τίποτα. Εκεί αρχίζει το κυνήγι για την εύρεση αγοραστή. Αν βρεις αγοραστή αρχίζει το παζάρι για να καταλήξεις σε μια τιμή ξεφτίλα.

Έτσι έχει η κατάσταση σήμερα. Τόσο πίσω είμαστε. Αν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ήταν μορφωμένοι θα είχε λυθεί το πρόβλημα? Σίγουρα όχι. Σίγουρα όμως δεν θα ήταν τόσο χάλια η κατάσταση.

Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και μπορώ να γράφω ώρες, γι' αυτό το σταματάω εδώ επαναλαμβάνοντας το εξής :

Το να σπουδάσει κανείς δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι το κάνει για βρει μια δουλειά ή για να κάνει μια δουλειά γραφείου και να πέρνει πολλά χρήματα.

Η μόρφωση είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή θέση στο δημόσιο.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Είμαι μια ...ιερόδουλη !!!!!

Ναι και όμως είμαι!!!!

Αν δε με πιστεύετε διαβάστε ΕΔΩ


!!!

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Μια βδομάδα στο χωριό!

Την περασμένη τετάρτη έφυγα από το Ηράκλειο και πήγα στο χωριό μου για μια βδομαδούλα ώστε να δω την οικογένειά μου και να βοηθήσω και λίγο στις δουλειές!

Χαλάρωσα, συζήτησα, είδα συγγενείς και φίλους, πήγα για ψάρεμα, κουράστικα και λίγο αφού η δουλειά του αγρότη είναι ιδιαίτερα δύσκολη αλλά πέρασα μια πολύ καλή εβδομάδα.

Αυτή τη βδομάδα διαπίστωσα αρκετά πράγματα στο χωριό. Internet δεν είχα, οπότε ενημερωνόμουν από την τηλεόραση. Απο την τηλεόραση ενημερώνονται και όλοι εκεί. Είναι αρκετοί που έχουν internet στο χωριό αλλά το χρησιμοποιούν για άλλα πράγματα. Πάντως όχι για την ενημέρωσή τους.

Ένα βράδυ βρέθηκα να συζητάω με μια θεία μου και αφού λέγαμε για την επικαιρότητα ανέφερα το όνομα Παπανδρέου. Πετάχτηκε αμέσως και είπε : "Ποιος? Ο Ανδρέας?" !

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστός ως ...Γιωργάκης.

Απο διάφορες άλλες συζητήσεις κατάλαβα ότι δεν έχουν ιδέα για τον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και για το συνέδριο οι περισσότεροι, σε ένα χωριό που είναι "πράσινο" !!!

Οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι ότι το ΠΑΣΟΚ "τελείωσε"! Το ΠΑΣΟΚ διάλυσε! Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει!

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειχναν για τον Αρχιεπίσκοπο!

Δεν βλέπουν Τριανταφυλλόπουλο, Πρετεντέρη, Ευαγγελάτο, Χαρδαβέλα κ.α. αφού είναι καταπονημένοι από τη δουλειά στα χωράφια όλη μέρα και κοιμούνται νωρίς.

Παρακολουθούν τα μεσημεριανά, αφού εκείνη την ώρα είναι στο σπίτι για το μεσημεριανό φαγητό.

Το βράδυ την ώρα των δελτίων ειδήσεων οι περισσότεροι είναι στο καφενείο και παίζουν χαρτάκι ή σε καμιά ταβερνούλα και πίνουν τα κρασάκια τους με την παρέα τους.

Είναι ήρεμοι και το μόνο που τους απασχολεί πέρα από τα προβλήματα επιβίωσης είναι να ξεκουραστούν λίγο.

Δεν δέχονται καταιγισμό πληροφοριών. Θα δουν ότι δουν και αυτό είναι. Δεν σκάνε κιόλας. Είναι σαν να γίνονται αυτά που βλέπουν στην τηλεόραση σε άλλη χώρα.

Από την μια νευρίαζα με την κατάσταση και από την άλλη μου άρεσε...

Νευρίαζα γιατί γίνονται τόσα γύρω μας που μας επηρεάζουν άμεσα και αυτοί "πέρα βρέχει" !

Μου άρεσε γιατί ηρέμισα αυτό το διάστημα. Αδειασε το μυαλό μου. Δεν με προβλημάτιζαν ένα σωρό πράγματα. Δεν νευρίαζα για τον κάθε λαμόγιο πολιτικό και δημοσιογράφο.

Δεν ξέρω αν είναι καλά ή κακά αλλά ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εβδομάδα !!!